Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

UPC - Universitat Politècnica de Catalunya - 21/10/2010


La UPC aconsegueix de nou la qualificació de Campus d'Excel·lència Internacional (CEI)


Logotip Campus Excelència Internacional UPC

La UPC també ha aconseguit amb la UB 2,2 milions d'euros per a l'enfortiment del projecte BKC
El projecte és un multicampus centrat en l'àmbit de l'energia i articula el potencial de la Universitat en aquesta àrea de coneixement a través de l'activitat de grups de recerca de Barcelona, Castelldefels, Sant Cugat del Vallès i Terrassa


El projecte Campus Energia UPC, Energia per a l'excel·lència, ha aconseguit la qualificació de Campus d'Excel·lència Internacional (CEI) en la convocatòria de 2010 del programa convocat pel Ministeri d'Educació. L'any passat, la UPC va ser, juntament amb la Universitat de Barcelona (UB), la universitat que va aconseguir el primer lloc d'aquesta convocatòria pel projecte Barcelona Knowledge Campus (BKC).

El projecte Campus Energia UPC, amb un finançament proposat de 3 milions d'euros, té l'objectiu de contribuir a transformar el sector energètic cap a un model més sostenible, amb el suport de la innovació. El projecte, que proposa crear un campus pioner en aquest àmbit, neix de la llarga tradició i del lideratge de la Universitat en aquest camp de la formació i la recerca.

A la iniciativa s'hi han adherit com aliats estratègics l'Institut de Recerca en Energia de Catalunya (IREC) i el Centro de Investigaciones Energéticas, Medioambientales y Tecnológicas (CIEMAT), així com altres 45 entitats entre les quals hi ha la Generalitat de Catalunya, l'Institut Català d'Energia (ICAEN), diversos ajuntaments —Terrassa, Castelldefels, Sant Cugat, Barcelona i Berga— i empreses com Alstom, Abengoa Solar, Seat, Gas Natural Fenosa, Abertis o Vestas.

Altres entitats que donen suport al projecte són centres de recerca i universitats com el Massachusetts Institute of Technology (MIT), la Universitat d'Aachen, la de Sidney o l'Aalborg University, i ens socials com la Cambra de Comerç de Barcelona o el sindicat Comissions Obreres, entre molts altres.

El rector de la UPC, Antoni Giró, valora aquesta qualificació d'excel·lència "com un reconeixement a la llarga trajectòria de la Universitat en recerca i innovació relacionades amb l'energia, que ens ha portat a ser líders en aquest àmbit de coneixement i que ens mou, ara, a donar resposta als nous reptes tecnològics, de la mà d'altres institucions i empreses". Aquesta és, doncs, "una oportunitat única per donar forma definitiva a un procés d'aliances estratègiques iniciat fa més de 30 anys i crear un campus pioner i de referència internacional". Amb la consecució del Campus UPC Energia, "la Universitat, a través de la recerca, la formació i la transferència de coneixement en aquest àmbit, enforteix el seu compromís per cercar el camí cap a una nova economia sostenible". El rector afegeix que "el CEI i la consecució del KIC InnoEnergy atorgat per l'European Institute of Innovation and Technology (EIT) impulsaran definitivament la UPC en el camp de l'energia".

L'eficiència energètica, la fisió i fusió nuclear, l'energia intel·ligent (smart grid) i les energies renovables són les quatre àrees estratègiques del projecte, que aplega una trentena de grups de recerca dels campus de Barcelona, Baix Llobregat (a Castelldefels), Sant Cugat del Vallès i Terrassa. Tots ells centren la seva activitat de recerca en diferents aspectes clau del camp de l'energia: l'eficiència energètica; l'energia nuclear; la química, la mecànica i els materials; el transport i la mobilitat; l'arquitectura i l'edificació, i els sistemes i els mercats energètics.

En el marc d'aquest Campus, i amb vista al 2015, es preveu dur a terme un bon nombre d'actuacions concretes. Pel que fa a la recerca i la innovació, es duran a terme projectes sobre la generació d'energia i l'eficiència energètica, com ara les plantes experimentals d'energia minieòlica i de piles de combustible, el disseny d'habitatges bioclimàtics, la gestió intel·ligent de xarxes elèctriques o el monitoratge en temps real del consum energètic d'edificis.

La UPC suma a aquesta iniciativa l'experiència actual dels seus grups científics i també l'oportunitat que implica la creació d'un nou pol de coneixement en el futur campus universitari Diagonal-Besòs —actualment en construcció a l'entrada Est de la ciutat de Barcelona—, que focalitzarà les activitats de docència, recerca, innovació i creació d'empreses precisament sobre l'energia i l'aigua. En aquest espai s'han d'instal·lar l'IREC i la seu a Barcelona de l'ITER, el reactor termonuclear experimental internacional.

A més, desenvoluparà un projecte pioner per alimentar el campus mitjançant energies solar tèrmica, eòlica, biomassa i piles de combustible. Una de les fites en aquest sentit és assolir, per d'aquí a cinc anys, la qualificació A en eficiència energètica en els edificis del campus i monitoritzar el consum de les aules.

Així mateix, es preveu la creació de l'Observatori de l'Energia i de noves empreses de base tecnològica, i la sol·licitud de patents internacionals en aquesta àrea.

En el camp de la formació, Campus Energia UPC inclou, entre moltes altres línies, la creació de nous màsters Erasmus Mundus i Joint Doctorates centrats en l'àmbit de l'energia. El projecte també adaptarà les infraestructures ja existents a les necessitats que planteja l'Espai Europeu d'Educació Superior.

La captació del talent és un altre dels elements destacats del Campus Energia UPC, que preveu la posada en marxa d'un programa de beques especialment concebut per a la realització de doctorats vinculats a l'energia. El doctorat és un apartat d'especial rellevància en el projecte, que busca potenciar aquesta fase de la formació amb vista a la millora del potencial innovador de les empreses i al desenvolupament de nou coneixement en aquesta àrea.

Amb l'objectiu d'adequar els perfils professionals a les demandes de la societat, el Campus Energia UPC desplegarà programes educatius en energia i emprenedoria en 10 centres d'educació secundària i integrarà la formació professional en l'educació superior. D'altra banda, es realitzaran quatre informes centrats en les tendències del mercat i laborals.

El Campus Energia UPC té vocació internacional, per la qual cosa preveu entrar a formar part del consorci de la xarxa d'excel·lència IDEA i liderar grups de treball en energia. En aquest context, es crearan tres nous grups de treball en xarxes internacionals d'universitats tècniques al voltant de l'energia i és previst crear cinc noves empreses spin-off.

El Campus Energia UPC ha estat seleccionat també en el programa InnoCampus, del Ministeri de Ciència i Innovació.


Energia per a l'excel·lència

La UPC ha desenvolupat una reconeguda trajectòria en recerca i innovació directament relacionada amb l'energia. Des de la instal·lació de la primera dinamo en una de les seves escoles el 1874 —la primera dinamo que va arribar a Espanya—, fins avui, la UPC ha desenvolupat un llarg trajecte en diferents aspectes de l'energia que han merescut l'atenció i els esforços dels investigadors i investigadores.

Una de les fites més recents d'aquesta trajectòria ha estat la selecció de la UPC com a comunitat de coneixement i innovació (Knowledge and Innovation Communities, KIC) per l'European Institute of Innovation and Technology (EIT) a partir de la proposta InnoEnergy, un projecte centrat precisament en l'energia sostenible. En aquesta iniciativa, la UPC coordina el node Iberia, que s'ubicarà a Barcelona, i que concentra l'activitat innovadora d'empreses i centres de recerca de la zona sud d'Europa. El node s'instal·larà al Campus Diagonal Besòs, i serà un dels sis centres d'operacions d'aquest macroprojecte europeu, que implica una inversió de 450 milions d'euros en els propers set anys.

A Innoenergy participen fonamentalment empreses del sector energètic i centres punters de recerca i està previst que es generin unes 50 spin-off, es registrin unes 65 patents amb aplicació directe al mercat i que es llanci un centenar de nous productes vinculats al sector de l'energia més sostenible i amb el rerefons del mercat europeu.

De nou amb la Universitat de Barcelona. L'altra proposta en la qual participa la UPC, i que també ha estat seleccionada per a la fase final de la convocatòria CEI2010, és la del Health Universitat de Barcelona Campus (HUBC), que ha presentat amb la UB.

BKC: consolidació de l'excel·lència. El 2009 la UPC va aconseguir ser, juntament amb la Universitat de Barcelona, el primer campus d'excel·lència internacional espanyol amb el projecte Barcelona Knowledge Campus (BKC), una agregació de la força de les dues universitats a l'entorn de l'avinguda Diagonal. En la convocatòria de 2010, les dues universitats han aconseguit més finançament per al projecte (2,2 milions d'euros*), a la convocatòria CEI en la modalitat d'enfortiment, per tal de complementar les activitats previstes en aquest projecte.

Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.