Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

UPC - Universitat Politècnica de Catalunya - 09/07/2010


Estudiants de l'ETSEIAT de la UPC construeixen el primer cotxe híbrid de competició de l'Estat


Els dissenyadors de l'EcoR2 en la seva presentació

La UPC presenta a l'ETSEIAT l'EcoR2, el primer cotxe híbrid universitari espanyol seleccionat per competir a Formula Student
El motor del vehicle està propulsat per l'electricitat que generen unes bateries d'ions de liti de darrera generació i per gasolina, i també aprofita l'energia de les desacceleracions amb un sistema de frenat regeneratiu


L'equip UPC ecoRacing, un grup de vuit estudiants d'enginyeria industrial de l'Escola Tècnica Superior d'Enginyeries Industrial i Aeronàutica de Terrassa (ETSEIAT) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), porta dos anys treballant en un projecte inèdit a l'Estat espanyol: el primer cotxe híbrid construït per universitaris que ha estat seleccionat per competir al circuit de Silverstone en la prestigiosa competició Formula Student. El monoplaça batejat com EcoR2 es pot considerar com el primer cotxe de competició construït a Espanya.


50% menys d'emissions

L'EcoR2 és un monoplaça tipus Formula i s'ha dissenyat complint els reglaments, molt exigents, de la Society of Automotive Enginyers (SAE) per poder-lo presentar a competicions internacionals, com ara la de Formula Student, la competició de referència mundial per a equips universitaris. La particularitat de l'EcoR2 és el motopropulsor híbrid format per un motor de combustió de 22CV i un motor elèctric amb una potència pic de 46CV. El motor elèctric s'alimenta per unes bateries d'ions de liti de darrera generació i reaprofita l'energia en les desacceleracions amb un sistema de frenat regeneratiu. El resultat del treball és un vehicle amb prestacions comparables als que hi ja existeixen, però que genera un 50% menys d'emissions de CO2 a l'atmosfera.


El primer híbrid de competició

El cotxe competirà al circuit de Silverstone en totes les categories establertes a Formula Student: acceleració, maniobrabilitat, resistència, consum, disseny tècnic i presentació del projecte. Però en la prova que participen amb més il·lusió és en la de vehicles ecològics, a la qual competiran juntament amb 11 equips de tot el món, procedents d'universitats molt prestigioses, perquè són el primer equip espanyol que presenta un model híbrid en tota la història d'aquesta competició.

I és que aconseguir participar a Formula Student no és gens senzill. S'hi presenten més de 200 projectes d'universitats de tot el món, entre els quals els organitzadors en seleccionen 100 en funció del rigor de les característiques tècniques del projecte.


Impuls de talents creatius

Per poder construir l'EcoR2 i viatjar fins a Silverstone, els estudiants han comptat amb el suport de la direcció de l'ETSEIAT, a través del programa d'impuls de talents creatius anomenat INSPIRE. Els futurs enginyers també han treballat en la captació de recursos d'empreses privades i institucions que els han facilitat material, tecnologia i recursos econòmics per tirar endavant el projecte. Les empreses que hi ha col·laborat són Derbi, Recam Làser, SKF, l'Ajuntament de Terrassa, Leitat, Boliempresa, Loctite, Olleraris, Asacmm i Racing Dakrat.

L'equip Ecoracing està integrat per Baltasar López (coordinador i responsable de la idea i del projecte), Edgar Aeneas, Jorge Alaracón, Joel Cibil, José Luis García, Jose Gutiérrez, Francesc Xavier Moreno i Noël Sánchez.


Formula Student

Formula Student és un és una competició universitària nascuda els anys 80 que promou la innovació i l'R+D mitjançant el projecte d'un vehicle i es porta a terme a Europa (Gran Bretanya i Alemanya), Estats Units, Japó i Austràlia. En aquest esdeveniment internacional es donen cita les universitats més prestigioses de tot el món per competir amb projectes de cotxes tipus Formula.

Aquesta iniciativa està impulsada per la Societat d'Enginyers d'Automoció de cada país, les quals, alhora, configuren l'organització internacional FISITA.

Formula Student s'ha consagrat com la competició d'aquestes característiques més prestigiosa a Europa, on cada any hi participen més d'un centenar d'equips arribats de tot el món. En aquest concurs els universitaris han d'assumir que una marca fabricant de cotxes els ha encarregat la producció d'un prototip per a la seva avaluació i posterior fabricació d'un miler d'unitats. El mercat hipotètic al qual aniria destinat aquest cotxe és el dels afeccionats al pilotatge de cap de setmana en circuit tancat. Per això el cotxe haurà de tenir molt altes prestacions en termes d'acceleració, frenada i maniobrabilitat, i mantenir un cost de producció contingut.

A més, el disseny haurà de complir un estricte reglament imposat per l'organització. El repte per als equips és dissenyar i fabricar el prototip que millor compleixi amb aquests objectius. Cada disseny serà jutjat, mitjançant proves estàtiques i dinàmiques, per un comitè d'experts i professionals del sector de l'automòbil per determinar quin és el millor cotxe en conjunt.

Les proves estàtiques consisteixen a la presentació i defensa del projecte. Les proves dinàmiques es realitzen en el traçat internacional de Silverstone i posaran a prova les prestacions del cotxe: estabilitat, consum, acceleració, maniobrabilitat i fiabilitat. Els participants de Formula Student s'enfronten a un repte d'enginyeria en el que s'han d'aplicar els coneixements adquirits durant la carrera, i que fan referència a àmbits com ara: tecnologia de vehicles, sistemes mecànics, motors de combustió interna, motors elèctrics, càlcul d'estructures i sistemes electrònics, entre d'altres.

A més, la competició té un caràcter multidisciplinari, ja que més enllà dels aspectes purament tècnics es veuen implicades disciplines com ara la gestió de projectes, la negociació, l'estratègia, el treball en equip, la capacitat d'innovació, la responsabilitat, el finançament, o les relacions públiques, entre d'altres.

Més informació a:Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.