Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

RECERCAT - 22/04/2013


Capturades les primeres imatges de cèl·lules mare endotelials al sincrotró Alba


Imatge de cèl·lules endotelials progenitores vistes pel microscopi

Investigadors del Vall d'Hebron Institut de Recerca (VHIR) i de l'Institut de Ciència de Materials de Barcelona (ICMAB-CSIC) han obtingut, per primera vegada, imatges de cèl·lules endotelials progenitores humanes mitjançant el microscopi de transmissió de raigs X del sincrotró Alba
Aquesta fita s'emmarca en una recerca per buscar teràpies cel·lulars capaces de regenerar els danys neuronals provocats per l'ictus cerebral.


L'accident vascular cerebral (AVC), també anomenat ictus cerebral, és la pèrdua sobtada de funcions cerebrals a causa d'una alteració vascular, tant per la interrupció de la irrigació sanguínia com per hemorràgia. Els símptomes són variables en funció de l'àrea cerebral afectada, però els més freqüentment diagnosticats són la pèrdua de força en un braç o una cama, paràlisi a la cara, dificultat per expressar-se, mal de cap brusc o pèrdua de la visió en un o dos ulls, entre d'altres.

Segons l'Organització Mundial de la Salut, cada any 15 milions de persones a tot el món pateixen un ictus. La incidència d'aquesta malaltia a Europa és aproximadament de 200-250 casos cada 100.000 habitants i s'estima que menys del 5 % d'aquests pacients rep tractament, ja que actualment tan sols hi ha teràpies per tractar els pacients unes hores després de l'inici dels símptomes.

Amb l'objectiu de trobar un nou tractament més eficient per a l'ictus, el VHIR i l'ICMAB-CSIC van iniciar l'any 2009 una recerca conjunta per estudiar com l'administració de cèl·lules endotelials progenitores (EPC, per la sigla anglesa) podien crear nous vasos sanguinis a les zones del cervell malmeses i així facilitar la reparació de les neurones malmeses. La hipòtesi de l'estudi és que, aplicant externament al cervell un camp magnètic i incorporant nanopartícules d'òxid de ferro a les EPC seria possible guiar de forma segura l'arribada d'aquestes cèl·lules a les àrees específiques del cervell afectades. En aquest sentit, era necessari poder fer un estudi comparatiu de morfologia i mida entre les EPC amb ferro i sense, i per això calia obtenir imatges senceres d'aquestes cèl·lules.

Ara, gràcies a l'experiment desenvolupat per Anna Rosell, del Grup de Recerca en Malalties Neurovasculars del VHIR; Anna Roig i Anna Laromaine, del Grup de Nanopartícules i Nanocomposites de l'ICMAB-CSIC, i Eva Pereiro, responsable de la línia de llum Mistral del sincrotró Alba, s'han pogut obtenir les primeres imatges senceres de cèl·lules endotelials progenitores humanes. Per aconseguir-ho es va utilitzar el microscopi de transmissió de raigs X (Transmission Soft cryo-X-ray Microscopy) del sincrotró. Amb aquest experiment s'esperen obtenir dades tomogràfiques de 50-60 nm de resolució que permetran visualitzar tridimensionalment aquestes cèl·lules.Posa Flash Player per reproduïr aquest fitxer
o descarrega'l per reproduïr-lo localment.


Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.