Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

Telstar - 01/06/2010


Telstar lidera el desenvolupament d'un nou sistema que permet minimitzar els costos de fabricació de productes farmacèutics


Logotip de Telstar

El projecte, emmarcat dins el programa de Nuclis Estratègics d'Innovació Cooperativa (NEIC), ha suposat una inversió de 2,2 milions d'euros, dels quals ACC1Ó ha subvencionat el 40%, a través de la seva xarxa de transferència tecnològica TECNIO
Telstar ha liderat el consorci format per un total de quatre empreses i l'ha desenvolupat conjuntament amb el Centre TECNIO de Desenvolupament de Sensors, Instrumentació i Sistemes (CD6), dins la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC).


Es tracta d'un sensor que permet monitoritzar el procés de fabricació de productes farmacèutics en temps real, reduint el percentatge de producte rebutjat fins a un 1%.

El projecte està liderat per l'empresa terrassenca Telstar, fabricant d'equips d'alta tecnologia per al sector farmacèutic, i desenvolupat conjuntament amb el Centre de Desenvolupament de Sensors, Instrumentació i Sistemes (CD6) de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), que forma part de la xarxa de transferència tecnològica TECNIO d'ACC1Ó.

L'agència de suport a l'empresa catalana ha subvencionat un 40 % del projecte, amb l'objectiu de desenvolupar noves línies d'aplicacions industrials que facin les empreses més competitives en el seu sector de negoci. El cost global de desenvolupament del projecte, que rep el nom de LIMIT, ha estat de 2,2 milions d'euros.

La actuació de Telstar es basa en una aplicació làser no invasiva que permet monitoritzar i corregir errors durant la fabricació de fàrmacs, especialment en el procés de liofilització, necessari per la conservació dels medicaments. D'aquesta manera, aconsegueix minimitzar el risc de producte rebutjat que comporten els processos tradicionals de fabricació de medicaments.

En aquest sentit, el revolucionari sistema ha de permetre reduir el percentatge de lots fabricats fora d'especificacions -i que han de ser rebutjats- d'una quantitat típica estimada propera al 10% a una quantitat inferior al 1%. La incorporació d'aquest revolucionari sistema de control a la maquinària tradicional encareix el seu cost en menys d'un 5%.

Tecnologia fotònica aplicada a la indústria farmacèutica

El principal objectiu d'aquesta actuació desenvolupada en el marc del projecte LIMIT és solucionar les limitacions que actualment existeixen en el control del procés de liofilització per conservar medicaments (el procés en el que s'extrau l'aigua de una dissolució prèviament congelada mitjançant un procés de sublimació).

En la industria farmacèutica els medicaments liofilitzats són molt comuns perquè la gran majoria tenen un temps de vida extraordinàriament curt. De fet, la liofilització és l'única alternativa que permet obtenir productes estables durant llarg temps (alguns anys) i totalment independents de la cadena de fred. Però aquest procés té certes limitacions, que es deuen a la manca de control dels paràmetres que li són clau: temperatura del front de sublimació (temperatura del producte), cabal de sublimació (cabal d'assecat:) i humitat residual.

Per aquest motiu, Telstar ha desenvolupat aquest sensor dins del projecte LIMIT per tal de garantir condicions perfectament repetibles per a cada procés de fabricació, cosa fins ara impossible, ja que el mètode tradicional no permet el control directe dels paràmetres d'interès. En aquest sentit, en el projecte de Telstar la llum s'utilitza per monitoritzar i controlar els processos de producció en la indústria farmacèutica amb sensors electro-òptics per control In-line,

Líders en desenvolupament i innovació biotecnològica

Telstar desenvolupa equips d'alta tecnologia per a sectors de ciències de la vida en àmbits de la biotecnologia, la tecnologia tradicional i la medicina, sectors industrials i centres de recerca.

L'empresa amb seu a Terrassa, porta a terme la seva activitat a través de tres divisions: Life Science Solutions, Vacuum Solutions, Instruments for Solutions. El projecte LIMIT s'emmarca en la divisió de Life Science Solutions, dedicada al disseny, fabricació i comercialització de solucions en equipament per a l'àmbit de ciències de la vida.

Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.