La comissària europea de Recerca, Innovació i Ciència, Máire Geogeghan-Quinn, juntament amb el comissari d'Indústria i Empresa, Antonio Tajani, van presentar el passat 6 d'octubre el projecte Unió per la Innovació, que forma part de les set iniciatives emblemàtiques incloses a l'estratègia Europa 2020. L'objectiu d'aquesta iniciativa és situar la innovació al centre de l'agenda política per millorar la competitivitat, el creixement i l'ocupació a Europa de forma sostenible i donar resposta als grans reptes socials del segle XXI a través de la recerca i la innovació. Per assolir abans del 2020 aquests objectius, Unió per la Innovació identifica 10 accions prioritàries:
- Continuar amb la inversió pública en educació, recerca i desenvolupament, innovació i tecnologies de la informació i comunicació, tant a escala comunitària com nacional.
- Relacionar millor els sistemes de recerca i innovació estatals i comunitaris per evitar-ne la fragmentació.
- Modernitzar els sistemes educatius per aconseguir que l'excel·lència sigui el principi rector, i com a conseqüència, atraure talent de fora de la UE.
- Establir un espai comú sense barreres a la UE per a la comunitat científica, completant l'espai europeu de recerca en els propers quatre anys.
- Simplificar l'accés als fons europeus.
- Obtenir més innovació de la recerca feta, reforçant la cooperació entre el sector científic i el sector empresarial, en especial les pimes .
- Eliminar les barreres existents que impedeixen l'accés de les idees al mercat.
- Establir partenariats europeus d'innovació (European Innovation Partnerships) per fer front als reptes socials existents, evitant la fragmentació i pèrdua de recursos.
- Impulsar el disseny i la creativitat, i resoldre les qüestions relacionades amb els drets de propietat intel·lectual.
- Millorar la cooperació internacional obrint l'accés als programes comunitaris de recerca i garantint condicions equivalents per a la comunitat investigadora i les empreses fora de la UE.