Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

RECERCAT - 11/10/2012


Nous indicis sobre com es mouen les cèl·lules dels teixits vius


Model d'anàlisi

Gràcies a aquest estudi, la comunitat científica està un pas més a prop de comprendre com migren les cèl·lules i poder entendre els mecanismes físics que fan servir les cèl·lules tumorals per separar-se i metastatitzar
Una recerca encapçalada per personal investigador de la Universitat de Barcelona (UB) i de l'Institut de Bioenginyeria de Catalunya (IBEC) revela que els grans moviments cel·lulars de l'organisme es produeixen en forma d'ones.


Quan un organisme es forma o tanca ferides, o quan els tumors fan metàstasis, les cèl·lules duen a terme grans moviments col·lectius. Tot i que fa dècades que s'investiga, continuem sense acabar de comprendre els mecanismes que controlen aquests moviments.

Ara, en un treball publicat a la revista Nature Physics, un equip científic coordinat per l'investigador ICREA (Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats) Xavier Trepat, del Departament de Ciències Fisiològiques de la Facultat de Medicina de la UB, ha descobert que els grans moviments cel·lulars es desenvolupen en forma d'ones. Malgrat que fa temps que se sap com funcionen les ones mecàniques en la matèria inerta, aquest estudi suposa el primer cop que s'observen en la matèria viva.

Segons els responsables de la recerca, els grans moviments col·lectius de cèl·lules que tenen lloc al nostre organisme són semblants als que es produeixen en un embús de trànsit, quan alguns cotxes avancen i d'altres els segueixen després d'un lleuger retard per omplir els buits que han quedat. No obstant això, l'estudi posa de manifest que el moviment de les cèl·lules és força més complex ja que les unes tiren de les altres i s'empenyen entre elles.

D'altra banda, el tipus d'ona descrit podria tenir un paper primordial en la regulació de processos moleculars involucrats en el control de moviments embrionaris o en el descontrol dels moviments metastàtics de les cèl·lules cancerígenes.

A més de l'IBEC i de la Facultat de Medicina de la UB, han participat en l'estudi diversos equips científics de la Universitat Paris Diderot i la Universitat de Harvard.

Font: : «Mechanical waves during tissue expansion».

Nature Physics, (2012), 8, 628-634. Doi:10.1038/nphys 2355Posa Flash Player per reproduïr aquest fitxer
o descarrega'l per reproduïr-lo localment.


Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.