Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

UPC - Campus Terrassa - 17/11/2007


El sol, la nostra central nuclear de fusió, tema d'una exposició a la biblioteca del Campus de la UPC a Terrassa


Sol

La biblioteca de la UPC a Terrassa ofereix l'exposició, a través d'Internet, a centres d'ensenyament secundari, col·legis i al públic en general
Per commemorar l'Any Internacional de l'Heliofísica, durant la 12a Setmana de la Ciència, i fins el 19 de març, la biblioteca del Campus de la UPC a Terrassa presenta una exposició dissenyada en col·laboració amb científics de la mateixa Universitat, en la qual es mostren les possibilitats energètiques del sol. Un conjunt de 12 panells, una pàgina web i més de 40 llibres especialitzats configuren l'exposició.


Per completar la mostra, una altra secció mostra diferents materials entre els quals s'hi van poder veure oblees de plaques fotovoltaiques, un forn solar, cedit per la Fundació Terra, i una col·lecció de rellotges de sol amb curiosos sistemes de funcionament, cedida per Francesc Clarà. Aquest material va estar disponible fins el dia 16 de novembre.

Aquesta exposició, realitzada i produïda per la biblioteca del Campus de la UPC a Terrassa, és un regal didàctic per al professorat, per als estudiants d'ensenyament secundari i per al públic en general. I és que El sol, la nostra central nuclear de fusió, títol amb què es presenta l'exposició, aporta informació rigorosa, amb un plantejament molt didàctic, sobre les possibilitats energètiques que ens ofereix el nostre astre.


Un material de gran valor didàctic

La mostra, a més, incideix de manera decidida sobre la necessitat d'estalviar energia i de tenir cura del medi ambient i està disponible a Internet, de forma gratuïta, amb llicència Creative Commons (llicència que permet utilitzar i modificar l'obra lliurement, sempre que se citi l'autoria i es registri la nova obra sota una llicència igual). D'aquesta manera, el professorat d'instituts i centres escolars pot obtenir-la, imprimir-la i muntar-la al seu propi centre o, senzillament, fer servir aquest material, de gran valor didàctic.

El web per accedir a l'exposició ofereix una selecció de més de 40 recursos bibliogràfics disponibles a les biblioteques de la UPC i recull 20 enllaços a webs especialitzats i relacionats amb l'àmbit solar.

"El sol produeix els vents, controla els bioritmes, engega el cicle de l'aigua i comença la cadena tròfica amb la fotosíntesi. Tota la vida depèn d'aquest astre del sistema solar. I, a més, permet cobrir moltes de les nostres necessitats, com ara assecar la roba, escalfar-nos, il·luminar-nos, conèixer el pas del temps, cuinar, escalfar aigua, processar aliments i, fins i tot, produir electricitat o fred, entre d'altres.El coneixement i ús d'aquesta font energètica permetria el desenvolupament de les societats pobres sense perjudici del seu medi ambient, i faria que la forma de vida dels països rics fos més respectuosa amb la natura i amb els altres pobles de la Terra". D'aquesta manera s'expressen els responsables de l'exposició Martí Rosas, professor de la UPC a Terrassa i assessor científic de la mostra, David Berenguer, llicenciat en Ciències Ambientals per la Universitat Autònoma de Barcelona i dissenyador del contingut de la mostra, i Susana Giralt, bibliotecària i organitzadora de l'exposició. Una mostra que compta amb 12 pannells en els quals s'explica, per exemple, el funcionament de l'activitat solar, la influència del sol en tots els processos vitals, la història de la utilització de l'energia solar, des dels grecs fins a l'actualitat, i tot un seguit de tecnologies que ja es comencen a fer servir amb eficàcia i eficiència, com ara l'arquitectura solar passiva, les plaques solars tèrmiques, les cuines solars, les centrals solars termoelèctriques i les plaques fotovoltaiques.

L'exposició també inclou un pannell dedicat a altres tecnologies solars, com ara la producció de fred a través de l'energia del sol o la creació d'un assecador de bananes, desenvolupat pel Grup de Cooperació del Campus de Terrassa per als pagesos del moviment dels Sense Terra de Brasil.


L'art de dissenyar rellotges de sol

La gnomònica, o l'art de dissenyar rellotges de sol, té també el seu lloc a la mostra. Un dels pannells està dedicat als secrets del funcionament d'un rellotge de sol i als diferents tipus de rellotges que s'han fabricat al llarg de la història. Francesc Clarà, president de la Societat Catalana de Gnomònica, ha cedit vuit rellotges de sol per complementar l'exposició.Aquests rellotges, que es podran veure durant la Setmana de la Ciència (del 12 al 16 de novembre) a la biblioteca del Campus de la UPC a Terrassa, són de diferents tipus: el polièdric, de 25 cares, l'anomenat multignomon, similar al que es troba a Huercal-Overa (Almeria), el polar cilíndric, semblant al de la Universitat de Hong Kong, l'helicoïdal cònic, inspirat en el que va ser obra de l'arquitecte Josep Duixans, o l'horitzontal i l'equatorial, entre d'altres, obra del mateix Clarà.

Els grup d'instituts i centres escolars que desitgin fer la visita hauran d'anar acompanyats d'un representant del professorat i trucar prèviament al 93 7398132 o escriure un missatge a info@ct.upc.edu

Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.