Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

Universitat Oberta de Catalunya - 15/11/2007


La Xarxa d'Innovació Universitària, formada per 20 universitats llatinoamericanes i la Universitat Oberta de Catalunya, compleix un any


La Xarxa d'Innovació Universitària (RIU) va celebrar el primer any de vida amb una reunió a la Universitat Interamericana de Puerto Rico, amb la participació d'universitats de tot Llatinoamèrica i la Universitat Oberta de Catalunya (UOC).


L'objectiu és compartir experiències i reflexions sobre temes com les plataformes d'ensenyament en codi obert per a l'ensenyament virtual, la qualitat de l'aprenentatge virtual, els recursos d'ensenyament oberts i els programes d'ensenyament en línia, a més de la governança i el lideratge a la universitat del segle XXI.


RIU va néixer l'any 2006 a Lima, formada per 27 universitats, com a plataforma activa de reflexió i anàlisi sobre els reptes que ha d'afrontar la universitat el segle XXI, de promoció de l'avenç institucional i la innovació tecnològica i de posada en marxa d'iniciatives de canvi i millora contínua en l'àmbit universitari.

Experts i directius d'aquestes universitats col·laboren d'una manera activa, solidària i voluntària en cinc nodes de treball:

  • Plafatorma d'ensenyament en codi obert: s'ha creat un espai de fòrum i un web en què es publiquen les novetats d'internet.
  • Recursos d'ensenyament en codi obert: l'objectiu d'aquest node és crear un dipòsit amb materials d'ensenyament, accessible públicament. De moment s'ha dut a terme la traducció dels programes d'aprenentatge del projecte europeu de recerca Open eLearning Content Observatory Services a l'espanyol.
  • Programes d'ensenyament en línia: aquest equip treballa en l'elaboració de materials per a compartir, en la creació d'un programa amb caràcter gratuït per a les poblacions desfavorides i en la fixació d'un protocol que permeti la mobilitat d'estudiants i docents.
  • Qualitat en e-learning.
  • Governança i lideratge a la universitat del segle XXI. Formen part de RIU les institucions següents: Universitat Autònoma de Colòmbia, Universitat Fray Luca Paccioli (Mèxic), Universitat del Nord (Colòmbia), Institut Tecnològic de Las Américas (República Dominicana), Universitat Oberta de Catalunya, TECSUP (Perú), Institució Universitària (CEIPA, Colòmbia), Universitat Iberoamericana (República Dominicana), Universitat del Valle (Colòmbia), Pontifícia Universitat Catòlica Madre y Maestra (República Dominicana), Universitat de Valparaíso (Xile), Universitat Oberta per a Adults (República Dominicana), Universitat APEC (República Dominicana), Institut Superior Politècnic José Antonio Echevarría (Cuba), Universitat Politècnica de Puerto Rico, Universitat Interamericana (República Dominicana), Educ.AR.S.E (Argentina), Universitat Popular Autònoma de l'Estat de Puebla (Mèxic) i Fundació Universitària Iberoamericana (Puerto Rico), a més de l'amfitriona Universitat Interamericana, del mateix país.

Enllaç relacionat:
Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.