Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

FCRI - Fundació catalana per la recerca i la innovació - 06/02/2008


Científics d'ICREA (Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats) capten més de la meitat dels ajuts a joves investigadors del Consell Europeu de Recerca (ERC) aconseguits per Catalunya


9 dels 16 projectes de recerca catalans finançats per l'ERC corresponen a investigadors d'ICREA en la que ha estat la convocatòria més competitiva de la història científica europea


Catalunya ha despuntat amb èxit en el que ha estat el concurs d'ajuts a la recerca més competitiu de la història científica europea: la primera convocatòria per finançar projectes de joves investigadors o starting grants (fins a 35 anys) del Consell Europeu de Recerca (ERC), recentment constituït i futur òrgan rector de la recerca a Europa.Dels 16 projectes catalans seleccionats dintre dels 300 totals europeus, 9 estan liderats per joves investigadors d'ICREA (Institució Catalana de Recerca i Estudis Avançats), entitat creada fa 7 anys pel llavors Departament d'Universitats, Recerca i Societat de la Informació (DURSI), avui Departament d'Innovació, Universitats i Empresa (DIUE) de la Generalitat de Catalunya i la Fundació Catalana per a la Recerca i la Innovació (FCRI).

La convocatòria de starting grants ha avaluat 9.167 projectes de joves investigadors europeus dividits en 3 grans àrees ciències de la vida, ciències físiques i enginyeria i ciències socials i humanitats. En total, s'han escollit els 300 millors per finançar-los, dels quals 24 corresponen a l'Estat espanyol i, dins d'aquests, els esmentats 16, per a candidats que investiguen a Catalunya. D'aquests 16, 9 són investigadors d'ICREA, institució especialitzada en la incorporació de talent científic d'arreu del món, permetent tant el retorn dels investigadors propis que han dut a terme una brillant carrera investigadora a centres de fora de Catalunya com la incorporació de grans investigadors al nostre país.

La dimensió de l'èxit d'ICREA a la convocatòria de l'ERC es pot mesurar en comparació amb altres institucions de recerca molt més grans. Així, per exemple, el CSIC (Consejo Superior de Investigaciones Científicas), la principal entitat de recerca pública espanyola que opera a tot l'Estat amb uns 2.500 investigadors, ha obtingut 7 projectes a nivell estatal. ICREA, amb 185 investigadors a Catalunya, ha rebut finançament per a 9 projectes.

ICREA interactua amb les universitats i centres de recerca catalans a través de convenis estables de col·laboració. En funció dels acords establerts, els investigadors, nacionals o estrangers, contractats per ICREA, s'integren, després d'un acurat procés de selecció independent i basat en el talent científic i la capacitat de lideratge, als equips de recerca d'aquestes universitats i centres.La cooperació, l'obertura internacional i la cerca de l'excel·lència científica són les principals línies d'actuació d' ICREA, entitat dirigida actualment pel Dr.Jaume Bertranpetit.

Els investigadors ICREA que han aconseguit finançament de l'ERC són:

  • Eduard Batlle. Institut de Recerca Biomèdica (IRB).
  • Jan Eeckhout. Universitat Pompeu Fabra (UPF).
  • Alexander Fidora. Universitat Autònoma de Barcelona).
  • Pietro Gambardela. Institut Català de Nanotecnologia (ICN).
  • Pau Gorostiza. Institut de Bioenginyeria de Barcelona (IBEC).
  • Ben Lehner. Centre de Regulació Genòmica (CRG).
  • Iñaki Ruíz Trilllo. Universitat de Barcelona (UB).
  • Joan Seoane. Institut de Recerca de l'Hospital Vall d'Hebron (IRHUVH).

*Antonio Acín, ICREA de l'Institut Català de Ciències Fotòniques (ICFO) ha ocupat la posició 303.

*Antoni Calvó-Armengol, ICREA de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) va quedar finalista. No ha computat pel seu recent traspàs.

Més informació (premsa):

Miquel Àngel Guadalupe

ICREA

Premsa

Tel. 93 268 77 00/609012143

miquel.guadalupe@fcri.cat

Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.