Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

UPC - Campus Terrassa - 14/02/2008


Es crea a l'EUETIT un innovador software capaç d'aplicar les propietats del theremin a tota mena d'instruments musicals electrònics.


software creat per aplicar les propietats del theremin

El projecte ha estat premiat pel Col·legio Oficial de Ingenieros Técnicos de Telecomunicación (COITT).
El nou sistema permet integrar el so del theremin —el primer instrument musical electrònic de la història, utilitzat per músics com ara Jean-Michel Jarre, Pink Floyd, Radiohead, Alice Cooper, els Rolling Stones o La Oreja de Van Gogh— al món de la música digital i ampliar-ne les possibilitats.


Frederic Font, enginyer tècnic en telecomunicacions, especialitats so i imatge per la UPC a Terrassa, ha creat com a projecte final de carrera un innovador software que analitza el so produït per un theremin —el primer instrument electrònic de la història— i permet convertir-lo a missatges MIDI (el protocol digital de comunicació entre instruments electrònics). Amb el software d'aquest enginyer, que ha estudiat a l'Escola Universitària d'Enginyeria Tècnica Industrial de Terrassa (EUETIT), al Campus de Terrassa, l'instrument theremin es converteix en controlador MIDI i, per tant, ja es pot comunicar amb tota mena d'instruments musicals electronics.

El 23 de juny de 1923, el científic rus Leon Theremin patentava un curiós instrument musical que inauguraria l'era de l'electrònica musical: el theremin, una caixa de fusta amb dues antenes (una vertical i una altra circular) connectada al corrent elèctric. La música es produeix quan l'intèrpret mou les mans a prop de les antenes sense tocar-les, i modifica així l'estat de les ones electromagnètiques que en sorgeixen.Amb una de les mans a sobre d'una de les antenes, el músic controla el to, i amb l'altra mà a sobre de l'altra antena es controla la intensitat, de manera que el to del so canvia de 3 a 4 octaves cada cop que la mà s'apropa a l'antena que controla el to. Aquest instrument es va fer molt popular als anys 20 i, des de llavors, l'han fet servir nombrosos artistes i compositors, com ara Jean-Michel Jarre, Pink Floyd, Radiohead, Alice Cooper, The Rolling Stones o els espanyols La Oreja de Van Gogh.

85 anys després de l'invent de Leon Theremin, Frederic Font, un estudiant d'Enginyeria Tècnica en Telecomunicacions, de l'especialitat en So i Imatge, del Campus de la UPC a Terrassa, dirigit pel professor de l'EUETIT Germán Ruiz, ha creat un sistema per aconseguir que les suggerents melodies que sorgeixen, com per art de màgia, d'aquest singular instrument es puguin integrar en el món de la música digital, ampliant-ne d'aquesta manera les possibilitats.

Segons explica Font, "els sistemes existents al mercat basats en idees similars tenen unes prestacions més limitades. Aquest nou software és molt versàtil perquè és capaç d'aprofitar les capaçitats del theremin de maneres molt diferents. Permet controlar el funcionament d'altres aparells electrònics que utilitzen els músics, principalment sintetitzadors, i barrejar les seves funcionalitats, timbres, tonalitats i melodies amb aquest instrument, només movent les mans per sobre de l'antena".

El sistema aporta, a més, un valor afegit: permet controlar qualsevol tipus de paràmetre que el músic vulgui tenir en compte amb qualsevol dels instruments que faci servir. Tot a través de MIDI, un protocol de comunicació entre aparells d'ús musical que permet intercanviar informació entre aquests. MIDI ve a ser l'equivalent de la partitura en un entorn digital.

Per crear aquest sistema, que ha estat premiat pel Colegio Oficial de Ingenieros Técnicos de Telecomunicaciones d'Espanya, Frederic Font ha dividit el projecte en dues parts. En primer lloc, ha construït el seu propi theremin partint de circuits electrònics de theremins que ja existien i després ha desenvolupat un software que, a temps real, analitza el so que surt del theremin i el converteix en informació MIDI, aquesta informació pot ser enviada a qualsevol aparell musical i, fins i tot, desada i editada informàticament.

Frederic Font, premiat també per tenir el millor expedient acadèmic del seu centre, a més de ser enginyer també és músic i toca al grup "El Planeta Màgic". Ell mateix diu que pensa explotar el seu sistema a partir d'ara. "Les noves interfícies musicals estan molt de moda i qualsevol aparell que permeti noves i originals maneres de fer música és interessant", explica.

Per veure el funcionament del sistema, cliqueu aquí

Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.