Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

UPC - Campus Terrassa - 10/02/2008


Un treball que proposa l'ús d'oli vegetal per a la fabricació de PVC plastificat guanya el premi 'Foro Ibérico del PVC' del Centre Català del Plàstic


foro ibérico del PVC

A partir d'aquest estudi es podrà reduir dràsticament l'impacte mediambiental en la fabricació d'envasos per a la l'alimentació
Carmen Bueno Ferrer, estudiant de doctorat de la Universitat d'Alacant, és l'autora del treball 'Desarrollo de nuevas formulaciones de PVC plastificado con adicción de aceites vegetales', que ha merescut el premi 'Foro Ibérico del PVC' i que atorga aquesta institució i el Centre Català del Plàstic (CCP). El treball és un estudi innovador i atrevit que prova que l'ús d'oli de soja epoxidado (ESBO) en la fabricació del PVC plastificat millora la seva qualitat i és més respectuós amb el medi ambient.


El passat 8 de febrer, es van lliurar els premis Foro Ibérico del PVC, que convoquen per cinquè any consecutiu aquestes dues institucions, referents nacionals del sector. En aquesta cinquena edició s'han presentat 6 treballs i el jurat ha decidit atorgar el premi al treball de Carmen Bueno Ferrer, estudiant de doctorat de la Universitat d'Alacant.

El treball de Bueno recull una tendència que poc a poc es va imposant a la fabricació del PVC plastificat: l'ús d'oli de soja epoxidado (ESBO) com a substitut d'altres agents plastificants, com ara el ftalat i altres antioxidants. La guanyadora del premi Foro Ibérico del PVC demostra a través del seu estudi que utilitzar ESBO com a plastificant del PVC aporta nombroses avantatges davant dels plastificants clàssics, com ara, la seva naturalesa biodegradable. Això comportarà una reducció dràstica en l'impacte mediambiental que genera, per exemple, la fabricació d'envasos per a productes alimentaris i també es podria pensar a curt termini en substituir l'ús de dels controvertits ftalats en la fabricació de PVC plastificat.

El Centre Català del Plàstic (CCP), creat l'any 1996, és un centre públic consorciat per la Universitat Politècnica de Catalunya, l'Ajuntament de Terrassa, la Generalitat de Catalunya i les associacions mes representatives del sector del plàstic com ara el mateix Fòrum Ibèric del PVC. L'activitat investigadora, formativa i de serveis cap a les empreses que desenvolupa el CCP l'ha reportat l'any 2007 més de 500.000 € .Actualment, els treballs que du a terme s'estan centrant molt en la recerca, el tractament i la innovació de polímers biodegradables per aplicacions en envasat d'aliments, en la millora de processos de microinjecció per diferents sectors com ara el de l'automoció, en processos de recuperació y reciclatge dels residus de plàstics procedents de la recollida selectiva, en la preparació o en la caracterització d'escumes de nanocompostos per a aplicacions diverses i de nanocompostos biodegradables.

Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.