Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

ESCODI - Escola Superior de Comerç i Distribució - 26/10/2007


Clara aposta del sector privat per la Formació dels futurs directius del comerç


Grup de professionals que han firmat el conveni

Empreses i associacions del sector del comerç i la distribució aporten un total de 450.000 euros per cobrir, durant tres anys, les beques de l'alumnat, i part dels equipaments i recursos docents de la primera titulació universitària de comerç del nostre país
La nova titulació universitària de "Graduat en Direcció de Comerç i Distribució" neix com a títol propi de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB), i s'ha començat a impartir a la seu de l'Escola Superior de Comerç i Distribució (ESCODI), a Terrassa, aquest curs 2007-2008 amb una vintena d'alumnes


L'objectiu d'aquesta nova titulació, de tres cursos acadèmics, és proporcionar els coneixements, les habilitats i les competències necessàries per exercir responsabilitats de direcció, organització i gestió en l'empresa comercial. Aquesta iniciativa ha comptat, des dels seus inicis, amb el suport de la conselleria d'Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya perquè es veu necessària la disponibilitat de professionals amb formació superior i coneixements molt específics per poder fer front a l'evolució del món del comerç, la distribució i dels hàbits dels consumidors, així com els projectes d'expansió i cooperació de les empreses. Actualment, Catalunya supera els 110.000 establiments comercials. El sector aporta el 13% del PIB i genera prop de 350.000 llocs de treball, que signifiquen un 17% de la població ocupada a Catalunya, però només un 8% de les empreses tenen dos o més establiments. A Espanya, actualment hi ha uns 700.000 establiments i el comerç minorista genera uns 3 milions de llocs de treball, que suposa l'ocupació del 15,5% de la població activa.

Amb aquesta aportació econòmica, el Graduat en Direcció de Comerç i Distribució es converteix en una de les poques titulacions universitàries amb un suport molt directe del sector privat, quan en el nostre país encara no és gaire habitual la implicació l'empresa privada en el mecenatge de la formació dels seus possibles futurs professionals.Des d'abans dels inicis de les classes, SACRESA (empresa amb interessos immobiliaris en el sector del comerç, propietària, entre d'altres, del centre comercial L'illa Diagonal de Barcelona) i la cadena de supermercats MERCADONA, ja havien formalitzat el seu mecenatge amb la Fundació ESCODI.

A partir del 25 d'octubre de 2007, dia que s'han signat els convenis, les següents empreses se sumen al patrocini amb la firma de l'acord per part dels seus representants i el Conseller d'Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya, Josep Huguet, com a President del Patronat de la Fundació ESCODI.

  • ALANTA, S.A. (grup empresarial amb establiments minoristes i majoristes de material per la construcció i bany, que actua sota les marques comercials FERROLAN y GRAMEGRES) Firma: Sr. Albert Antonijoan, Director General d'Alanta SA.
  • EL CORTE INGLÉS: Firma: Sr. Ángel Montesinos, Director Regional del Corte Inglés;
  • MIQUEL ALIMENTACIÓN GRUPO (cadena de supermercats).Firma: Sr. Federico Guitarte, Dtor. Recursos Humans Miquel Alimentació Grup SA
  • SORLI DISCAU (cadena de supermercats).Firma: Sr. Julio Santos-Olmo, Director General de Sorli Discau
  • CONDIS SUPERMERCADOS (empresa de distribució)Firma: Sr. Enric Ezquerra, Director General de Condis Supermerts SA
  • COMERTIA (Associació Catalana de l'Empresa Familiar de Comerç)Firma: Sr. Javier Cottet, President de Comertia
  • ANGED (Asociación Nacional de Grandes Empresas de la Distribución)Firma: Sr. Javier Millán-Astray, Director General d'Anged
  • ACES (Asociación de Cadenas Españolas de Supermercats):Firma: Sr. Aurelio del Pino, Director General d'Aces
  • CCC (Confederació de Comerç de Catalunya)Firma: Sr. Pere Llorens, President de la Confederació de Comerç de Catalunya.

Aquestes empreses i associacions aporten un total de 450.000 euros que, durant tres anys, es destinaran a beques pels alumnes i a contribuir a la bona qualitat dels recursos pedagògics, equipaments i materials docents del Graduat. A més, totes elles s'han compromès a col·laborar exposant experiències pràctiques que il·lustrin les diferents matèries que treballaran els alumnes al llarg dels 3 cursos que duren aquests estudis, així com a facilitant l'elaboració de treballs de camp sobre experiències reals en els seus establiments o instal·lacions. Aquesta activa implicació de les empreses del sector ja va ser present en el moment del disseny del pla d'estudis i també s'espera que jugui un paper important en la incorporació dels futurs graduats en el mercat de treball. Val afegir que existeix també una línia especial de finançament per als estudiants a través de "La Caixa", i una convocatòria especial de beques de la Cambra Oficial de Comerç i Indústria de Terrassa per als comerciants i successors generacionals dels municipis de la seva demarcació que vulguin estudiar el Graduat en Direcció de Comerç i Distribució.

A l'acte de signatura dels convenis també hi han assistit la Presidenta del Comitè Adjectiu d'ESCODI i Directora General de Comerç de la Generalitat de Catalunya, Dolors Batallé; la Directora Gerent de la Fundació ESCODI, Núria Beltran; el Secretari General de la CCC, Miguel Ángel Fraile, el Director General de La Mallorquina i primer President de Comertia, Gabriel Jené, i el president i fundador d'Alanta S.A. Antoni Antonijoan.

Gràcies a aquestes col·laboracions la Fundació ESCODI té els recursos per assegurar que ningú amb vocació i talent es vegi exclòs de cursar aquests estudis per falta de recursos econòmics.

ESCODI és una Fundació dedicada exclusivament a la formació per al sector del comerç. Creada l'any 2000, està integrada per l'Ajuntament de Terrassa, la Conselleria d'Innovació, Universitats i Empresa de la Generalitat de Catalunya, la Cambra Oficial de Comerç i Indústria de Terrassa, la Caixa d'Estalvis i Pensions de Barcelona, "la Caixa", i la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB). El seu objectiu és ajudar a les empreses i als professionals del comerç i la distribució a incrementar la seva capacitat tècnica i d'innovació, i a mantenir-la al dia; aportant als comerciants una formació pràctica i de qualitat que els permeti donar un nou impuls al seu negoci. Amb l'inici del Graduat en Direcció de Comerç i Distribució, ESCODI aplica per fi aquesta visió a la formació dels futurs directius i empresaris del sector del comerç.

Amb seu a Terrassa, ESCODI ofereix cursos i seminaris a allà on se sol·licitin. ESCODI ha tingut alumnes de més de 250 municipis i, des de la seva creació, més de 14.000 alumnes, entre comerciants, responsables municipals de comerç i tècnics d'associacions de comerciants, han realitzat algun curs d'ESCODI.

Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.