Ajuntament de Terrassa - Societat del coneixement.

UPC - Campus Terrassa - 21/01/2008


Els estudiants de l'EUETIT presenten vuit propostes tecnològiques per millorar la qualitat de vida de les persones amb discapacitat.


L'estudiantat de l'assignatura de 'Projectes de Sistemes i Equips Electrònics' de l'Escola Universitària d'Enginyeria Tècnica Industrial de Terrassa (EUETIT) han presentat vuit propostes o idees per fer més fàcil la vida de les persones amb discapacitat.


La major part de les propostes van dirigides a millorar la vida de les persones invidents


El dilluns 21 de gener el vestíbul de l'EUETIT al Campus de la UPC a Terrassa va ser una plataforma de presentació d'idees que faciliten la vida a les persones amb discapacitat.

El professorat de l'assignatura 'Projectes de Sistemes i equips electrònics' fa servir aquesta fórmula, des de ja fa 5 anys, per posar a prova les capacitats comunicatives i la imaginació de l'estudiantat. La normativa de l'assignatura preveu l'obligatorietat d'idear un projecte tecnològic destinat a les persones amb discapacitat i, enguany, la major part de les propostes van dirigides a millorar la vida de les persones invidents. La millor idea i el millor pòster presentats van obtenir premi: un punt addicional sobre la nota final de l'assignatura i material de hardware i electrònic per poder fer muntatges tecnològics.


Un bastó detector d'obstacles elevats

El bastó detector d'obstacles elevats és una idea senzilla que amplia la utilitat del bastó tradicional. Segons el grup d'estudiants que proposa aquesta innovació, es tracta d'instal·lar un sensor d'infraroigs al mànec del bastó. Aquest sensor envia constantment un feix de raigs que rebota en els obstacles que s'identifiquen per sobre del mig metre d'alçada. Aquest sistema dóna seguretat per caminar a les persones cegues.


Identificació de productes als supermercats

Un altra idea innovadora, una mica més complexa, és la de crear un sistema integral de detecció i informació de productes per a grans superfícies comercials, destinat a persones amb disminucions visuals parcials, a partir de la tecnologia Zigbee (un protocol de telecomunicacions sense fils).Es proposa que un ordinador central contingui la informació de tots els productes i de les prestatgeries en les quals s'ubiquen, per zones. El carretó de la compra estaria equipat amb un sistema de comandaments —instal·lat a la vora de la ranura per introduir les monedes—, el qual permet, a través d'un botó, sol·licitar informació dels productes a la venda. Aquest sistema inclou un petit altaveu i un detector de codi barres.

Tant les prestatgeries com el carretó estarien equipats amb emissors i receptors basats en tecnologia Zigbee, de manera que el client, prement el botó, pot demanar la informació sobre el tipus de productes que pot adquirir i la zona en la qual està situat. La informació dels productes li arribaria al consumidor un cop l'ha passat pel detector de codi de barres, a través de l'altaveu instal·lat també a la consola.

Ambdues idees ajudarien a fer mes autònoma la vida de les persones amb ceguesa, segons consideren els responsables de la Càtedra d'Accessibilitat: Arquitectura, disseny i tecnologia per a tothom de la UPC.

Les altres sis idees proposades dins d'aquesta convocatòria de treballs són: un nou sistema d'identificació de l'estat del semàfor per a persones invidents, un sistema de captació i distribució d'imatges d'actes per a persones amb disminucions visuals parcials, una cullera que indica la temperatura del menjar, un mapa virtual sobre sistemes de sons, un sistema identificador d'autobusos i, finalment, un sistema d'indicació i validació d'estacionament per a persones amb minusvalia.

Butlletí Innovem Terrassa !!!
Universitat i Societat del coneixement - Ajuntament de Terrassa.