Butlletí Innovem Terrassa !!! - Ajuntament de Terrassa.
Butlletí "INNOVEM, TERRASSA!".
Decoració: Neurones.

Innovem Terrassa.

021 Setembre 2011

Innpulso. Terrassa - Ciudad de la Ciencia y la innovación


Al setembre de 2006 vam editar el primer butlletí digital “Innovem, Terrassa!!!. Un any i mig després, a l’abril de 2008, es va crear el blog del mateix nom i, actualment, i coincidint amb el cinquè aniversari del butlletí, neix el twitter “Innovem, Terrassa!!!”.

Les tres eines, que es complementen en la difusió de la recerca, la innovació i el coneixement, són el resultat de l’esforç investigador i innovador d’universitats, centres de recerca, empreses, institucions i centres d’ensenyament.

Des del servei d’Universitat i Societat del Coneixement de l’Ajuntament de Terrassa volem donar-los les gràcies per aquests 5 anys. Moltes felicitats a tothom!
> Color Blau: Societat del Coneixement. NOTÍCIES SOCIETAT DEL CONEIXEMENT


:: El Ministeri de Ciència i Innovació inclou la Mostra del Coneixement al programa Taracea

Logotip TARACEA

Aquest programa recull al voltant de 250 projectes innovadors i els exposa a empreses o particulars interessats en el seu finançament

La Mostra del Coneixement de Terrassa és un dels projectes seleccionats pel Ministeri de Ciència i Innovació pel seu programa Taracea per al patrocini i mecenatge. Aquest és el segon projecte terrassenc seleccionat.

Ajuntament de Terrassa

Anar a la capçalera del butlletí

:: Noves activitats per al curs 2011-2012 dins la VII Mostra del Coneixement

Logo Mostra del Coneixement

La Mostra del Coneixement va néixer l'any 2005 amb l'objectiu de difondre el coneixement i amb la voluntat d'ampliar i consolidar activitats vinculades al món de la universitat, la recerca, la innovació i el coneixement de qualsevol tipus

Des del seu començament, hem dut a terme més de 100 activitats a les què han assistit un total de 7.900 ciutadans/es.

Universitat i Societat del Coneixement


:: Fruit de l'ingrés de l'Ajuntament de Terrassa a la Comunitat de Ciutats Ariane, una alumna de l'ETSEIAT visita el Port Espacial de Kourou, a la Guyana-Francesa

Núria Dalmau al centre de llançament aeroespacial a Kourou

Núria Dalmau, de 22 anys i estudiant dels últims cursos d'Enginyeria Aeronàutica a Terrassa, ho valora molt positivament: "Ha estat una experiència molt gratificant. Conèixer gent de tota Europa que estudien o treballen en el teu àmbit t'omple molt, i visitar el Centre Espacial ha estat una oportunitat única"

El programa de la visita, recolzat per l'Agència Espacial Europea (ESA), l'Agència Espacial Nacional Francesa (CNES) i l'espai Ariane, va incloure una visita detallada al Centre Espacial Guyana, Port Espacial Europeu, i reunions amb treballadors de diferents companyies allà ubicades.

Universitat i Societat del Coneixement

Anar a la capçalera del butlletí

:: Constitució del Consell Rector del Parc Científic i Tecnològic de Terrassa

Un moment de l'acte de constitució

També s'ha signat el conveni de gestió del parc i s'ha aprovat el pla d'acció 2011 i el pla estratègic 2011-2014 del parc.

Ajuntament de Terrassa


> Color taronja: Universitats. NOTÍCIES UNIVERSITATS


Terrassa Universitària

:: L'INTEXTER de la UPC presenta a la fira ITMA la seva capacitat d'innovació tecnològica en l'àmbit tèxtil

L'estand d'Intexter a la Fira

A la fira ITMA, l'INTEXTER dóna a conèixer les seves activitats de recerca, desenvolupament i innovació a les empreses del sector. L'estand inclou una planta pilot de fabricació de nanofibres tèxtils (electrospinning), pionera a nivell nacional

L'INTEXTER, l'Institut d'Investigació Tèxtil i Cooperació Industrial de Terrassa de la UPC, disposa d'un estand a la fira ITMA, l'esdeveniment d'àmbit internacional del sector tèxtil i de la confecció més important del món, que se celebra per primer cop a Catalunya i a l'Estat, entre els dies 22 i el 29 de setembre.

UPC - Campus Terrassa

Anar a la capçalera del butlletí

:: Creen un innovador sistema per fabricar catifes i moquetes que es poden reciclar en substrat per cultivar vegetals

Els investigadors treballant en el producte

El sistema, que estalvia molta energia, tanca completament el cicle de vida de la llana i abarateix significativament el cost final del producte

'Cradle to cradle' significa, en català, 'del bressol al bressol'. Amb aquest concepte ha treballat l'equip dirigit per Tzanko Tzanov, investigador del Grup de Biotecnologia Molecular i Industrial del Campus de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC) a Terrassa, per crear la tecnologia biològica a base d'enzims que permet fabricar a tres empreses holandeses catifes i moquetes molt més lleugeres, sostenibles, biodegradables i 100% reciclables. Al final de la seva vida útil, aquestes es poden fer servir com a adob o substrat per cultivar vegetals.

UPC - Campus Terassa


:: L'avió 'Trencalòs Freighter 180' de l'ETSEIAT, vuitè classificat al concurs internacional Air Cargo Challenge

L'equip del Trencalòs

L'avió, dissenyat i construït per 7 estudiants de l'ETSEIAT de la UPC, va poder volar carregant tres vegades el seu propi pes.

El TF180 , impulsat pel programa INSPIRE de l'ETSEIAT, va aconseguir la millor valoració en l'avaluació del projecte i a la presentació oral del concurs internacional Air Cargo Challenge, celebrat entre el 12 i el 14 d'agost a Stuttgart (Alemanya).

UPC - Campus Terrassa

Anar a la capçalera del butlletí

:: L'EcoR2, el monoplaça híbrid de la UPC, sisè classificat a la Formula Student de Silverstone

Ecoracing 2011

Es tracta de la competició universitària d'enginyeria més important del món que se celebra cada any al circuit britànic

El projecte de cotxe híbrid que representava a la Universitat Politècnica de Catalunya s'ha enfrontat a 110 projectes d'universitats provinents de 35 països diferents i ha obtingut la sisena posició en la categoria d'energies alternatives, la Class1A, en la qual hi han participat 19 universitats.

UPC - Campus Terrassa


:: Dos estudiants de l'EET guanyen el premi Universia-Vodafone 2010 amb un projecte per aprendre a jugar a escacs

Imatge dels estudiants

Els dos estudiants de l'EET han competit amb universitats politècniques de tot l'Estat

Cristina Palmero i Iván Paquico, estudiants de l'Escola d'Enginyeria de Terrassa (EET), de la Universitat Politècnica de Catalunya (UPC), han rebut el Premi al millor Projecte Fi de Carrera 2010 concedit per les Fundacions Universia i Vodafone, pel seu treball "Augmented Reality Chess and Application to Detect Chess Moves" (Escacs amb realitat aumentada i aplicació per detectar jugades d'escacs), dirigit pel professor Jordi Voltas, del Departament expressió Gràfica a l'Enginyeria.

UPC - Campus Terrassa

Anar a la capçalera del butlletí

:: Repsol i el BSC creen un centre de recerca capdavanter a Espanya

Acte de presentació

El nou Repsol-BSC Research Center permetrà abordar múltiples projectes de recerca per desenvolupar tecnologia avançada aplicable a l'exploració d'hidrocarburs i altres àrees d'interès per a Repsol

La Ministra de Ciència i Innovació, Cristina Garmendia, el Conseller d'Economia i Coneixement de la Generalitat de Catalunya, Andreu Mas-Colell, patrons del BSC, i el president de Repsol, Antonio Brufau, han copresidit, el 20 de setembre, la inauguració del Repsol-BSC Research Center. L'acte d'inauguració ha estat dirigit pel Director Associat del Barcelona Supercomputing Center (BSC), Francesc Subirada, i per Francisco Ortigosa, Director de Geofísica de Repsol.

Universitat Politècnica de Catalunya


:: Ja s'ha instal·lat l'«ull» de 'Gaia', una càmera de mil milions de píxels per estudiar la Via Làctia

Tècnics de l'empresa Astrium France, a Tolosa, treballen en l'assemblatge del mosaic de CCD al satèl·lit 'Gaia'. El vídeo de l'ESA mostra la visió tridimensional dels elements del telescopi.

La missió Gaia, de l'Agència Espacial Europea (ESA), ha fet un pas endavant amb la col·locació de la càmera digital més gran que s'hagi construït mai per a una missió espacial

L'«ull» del satèl·lit Gaia està format per 106 detectors CCD (dispositius acoblats per càrrega) d'alta sensibilitat que constitueixen una matriu de mil milions de píxels.

Universitat de Barcelona

Anar a la capçalera del butlletí

:: La UAB i l'Institut Germans Tries i Pujol llicencien una patent a Grífols en l'àmbit de la teràpia gènica

Fragment ADN

L'acord permetrà a la multinacional catalana desenvolupar un nou mètode de teràpia gènica específic, versàtil i segur

La teràpia gènica consisteix en la introducció d'una còpia d'un gen funcional a cèl·lules de pacients que tenen aquest gen defectuós o que directament no el tenen. Es realitza amb l'objectiu de restituir la funció d'aquest gen en el pacient i permet plantejar un ventall terapèutic molt considerable. Per transportar i transferir aquest gen terapèutic a les cèl·lules del pacient es fan servir uns mitjans de transport nanomètrics (vectors), com ara virus modificats.

Universitat Autònoma de Barcelona


:: Produeixen un fragment d'anticòs que podria actuar contra l'Alzheimer

Anticòs

Investigadors de la UAB han produït un fragment d'anticòs que actua específicament contra les molècules responsables de la malaltia d'Alzheimer, els agregats solubles del pèptid Aß

Els científics han demostrat la seva efectivitat en cultius cel·lulars humans i han revelat per primer cop el seu mecanisme d'actuació. La recerca ha estat publicada recentment a Biochemical Journal.

Universitat Autònoma de Barcelona

Anar a la capçalera del butlletí

:: L'antiimant

Imatge dels investigadors

Investigadors de la UAB publiquen la fórmula per construir un antiimant que anul·la el camp magnètic

Investigadors de la UAB publiquen a New Journal of Physics la recepta per construir un dispositiu capaç d'apantallar qualsevol camp magnètic. L'antiimant permetria practicar ressonàncies magnètiques a persones amb marcapassos o controlar a voluntat la presència o no de camp magnètic en dispositius tecnològics.

UNIVERSITAT AUTÒNOMA DE BARCELONA


:: Professors de la UB publiquen un manual sobre un innovador biosensor subcutani autoalimentat

Llibre fruit de la recerca duta a terme dins el Grup de Recerca en Bioelectrònica, a la Facultat de Física de la UB, pels professors Jordi Colomer Farrarons i Pere Miribel Català

La recerca, que s'ha dut a terme en el marc del Grup SIC-BIO, que dirigeix el catedràtic d'Electrònica Josep Samitier, se centra en els àmbits del disseny i la integració d'equips electrònics, tant a nivell discret com en el disseny de circuits microelectrònics per a aplicacions específiques (ASICS).

El llibre està dirigit a la comunitat científica especialitzada en els àmbits dels dispositius implantables, els sistemes de recuperació d'energia i la definició de sistemes autònoms intel·ligents d'instrumentació, com també a qualsevol persona interessada en les tecnologies avançades en el camp de les TIC i la salut i en els sistemes de recuperació de microenergia per a sistemes autònoms.

Universitat de Barcelona

Anar a la capçalera del butlletí

:: 'Puzzled Love', el projecte de final de curs de tretze estudiants de l'ESCAC, en el Festival de Cinema de Sant Sebastià

Puzzled Love és la nova proposta cinematogràfica de l'Escola Superior de Cinema i Audiovisuals de Catalunya (ESCAC) —adscrita a la Universitat de Barcelona (UB)—, a través de la seva productora, Escándalo Films.

És una pel.lícula innovadora que destaca per l'espontaneïtat, l'atreviment i l'originalitat.

Universitat de Barcelona


:: Cooperació docent entre universitats en un projecte per a compartir recursos educatius

Simulació d'una classe

La UOC treballa en un projecte de recerca europeu per a comprovar la viabilitat d'incorporar l'ús de recursos educatius oberts (OER) com una modalitat d'oferta de formació en l'ensenyament universitari

Es tracta del projecte OERtest per a establir, entre altres objectius, uns estàndards per a l'oferta de recursos educatius oberts.

UNIVERSITAT OBERTA DE CATALUNYA

Anar a la capçalera del butlletí

:: Batalla guanyada al mosquit tigre

Mosquit tigre

Un estudi demostra per primer cop que la proliferació de l'insecte disminueix combinant tres mesures d'eradicació

La combinació de tres mesures complementàries per eradicar el mosquit tigre - evitar l'aigua estancada, utilitzar insecticides per eliminar larves i adults, i netejar els terrenys d'escombraries - redueix la seva presència a la meitat, segons mostra per primer cop un estudi coordinat per investigadors de la UAB.

Universitat Autònoma de Barcelona


:: Una llengua electrònica per identificar caves

Esquema del procés d'identificació o qualificació d'una beguda o aliment segons el sentit del gust i la llengua electrònica

Investigadors de la Universitat Autònoma de Barcelona (UAB) han desenvolupat una llengua electrònica per identificar diferents tipus de cava, mitjançant la combinació de sistemes de sensors i eines matemàtiques avançades de processament

El dispositiu permet obtenir de manera automatitzada una classificació semblant a la que realitzaria un sommelier i pot ser d'utilitat per a la detecció de defectes durant l'elaboració d'aquests vins.

Universitat Autònoma de Barcelona

Anar a la capçalera del butlletí

:: La UB manté la posició en el rànquing mundial ARWU i figura entre les 100 millors universitats del món en l'àmbit de medicina clínica i farmàcia

Façana edifici UB

La Universitat de Barcelona apareix en el grup d'universitats situades entre les posicions 201 i 300

La UB manté la seva posició en l'Academic Ranking of World Universities 2011 (ARWU) publicat aquest mes d'agost.

Universitat de Barcelona


:: Éxito de los centros de investigación españoles en la atracción de talento investigador a nivel europeo

Microscopi

Los resultados provisionales de la Acción Marie Curie Career Integration Grants (CIG) perteneciente al Programa People (Personas) del 7º Programa Marco de la Unión Europea, dirigida a ayudar a investigadores que hayan recibido una oferta de trabajo estable en instituciones de investigación europeas, sitúan a España como el país de la UE-27 con mayor éxito de atracción de investigadores

Un 20% del total de propuestas preseleccionadas en esta convocatoria proceden de centros de investigación españoles, que están en condiciones de recibir alrededor de 4 millones de euros, una vez concluya el proceso de negociación con la Comisión Europea.

Ministerio de Ciencia e Innovación

Anar a la capçalera del butlletí

> Color Verd: Empreses. NOTÍCIES EMPRESES


:: Neix Tools of Science, el portal europeu de serveis de suport a la innovació

Tools of Science, el portal europeu de serveis de suport a la innovació.

Tools of Science és el primer portal europeu que ofereix a les empreses biotecnològiques una base de dades en línia de les millors instal·lacions i proveïdors de serveis especialitzats de les principals bioregions d'Europa, així com de les oportunitats de finançament de què disposen a escala nacional i internacional per als seus projectes d'R+D+i

Universitat de Barcelona

Anar a la capçalera del butlletí

:: Jornada de presentació de XISCAT, la Xarxa d'Innovació en Salut per Catalunya

Logotip Xiscat

Es tracta de la primera xarxa de Catalunya i d'Espanya d'hospitals i centres mèdico-sanitaris dedicada al foment de la R+D+i, protecció i transferència dels resultats derivats, constituïda el passat dia 8 de juny de 2011.

Hospital Universitari MútuaTerrassa


:: La Fundació Cecot Innovació participa en el projecte internacional CADIC

Foto de grup dels participants al projecte

El projecte desenvolupa eines de gestió del coneixement per millorar els clústers empresarials

La Fundació Cecot Innovació participa com a soci a CADIC, projecte enmarcat dins del 7è Programa Marc de la Comissió Europea, que està liderat per l'Institut alemany Fraunhofer IPK i on participen entitats i universitats de Portugal, Grècia, Itàlia, Alemanya, Regne Unit i Espanya.

Fundació Cecot Innovació

Anar a la capçalera del butlletí

:: LEITAT es el primer Centro Tecnológico para homologar trajes de karting

Ensayo de corte por impacto que se desarrolla en el laboratorio de Leitat

Es el primer Centro a nivel nacional y segundo a nivel internacional en efectuar este tipo de homologación. LEITAT apoya la cultura del karting y ayuda a promover este mercado específico

FIA renueva a LEITAT la homologación para la realización de ensayos sobre ropa de protección y guantes para pilotos según estándar FIA 8856-2000 hasta el 2014.

LEITAT


:: Konik celebra sus 33 años al servicio de la innovación más puntera

Un treballador de Konik amb maquinària de l'empresa

Konik apuesta por la innovación e invertirá cerca de 3 M€ entre 2011 y 2012 en el desarrollo de nuevos analizadores

La empresa especializada en el desarrollo de instrumentación científica ha triplicado sus ventas y prevé alcanzar los 10 M€ en 2011

Konik-Tech

Anar a la capçalera del butlletí

:: ASCAMM colabora en el desarrollo de la primera máquina comercial para moldear micro-piezas a través de ultrasonidos

Logotip projecte

SONORUS 1G, una solución innovadora, flexible, fiable y eficiente para este tipo de procesos

El Centro Tecnológico de Ascamm colabora, junto con otros socios, en el desarrollo de las actividades a través del proyecto Europeo SONO"R"US

ASCAMM


:: Una solución innovadora permite el control de calidad en línea durante el proceso de inyección

Logotip OPTIJECT

El control de calidad es la clave para aumentar la competitividad de los moldistas de inyección de plásticos

Cinco PYMES y tres centros de investigación se han unido para desarrollar un sistema de espectrometría de infrarrojo cercano (NIR, near infrared) para monitorizar y controlar el proceso de inyección en línea. Conocido como OPTIJECT, este proyecto de 2 años de duración, es financiado por la Comisión Europea del 7º Programa Marco y liderado por IRIS, una empresa española de investigación.

ASCAMM

Anar a la capçalera del butlletí

:: Catalunya, líder en l'obtenció de finançament europeu per a l'R+D

Material la laboratori

Catalunya és una de les regions europees que més creix en l'obtenció de recursos europeus en R+D i qui més n'obté de tot l'estat

La capacitat i l'alt nivell competitiu dels agents del sistema català d'R+D i de les empreses, constitueixen un factor clau per aquest èxit.

ACC1Ó


:: Catalunya lidera el rànquing en nombre d'empreses innovadores a l'Estat

Mapa Catalunya

Concentra el 22% de les empreses innovadores, segons l'Informe Anual d'R+D i Innovació a Catalunya 2011 elaborat pel Departament d'Empresa i Ocupació a través d'ACC1Ó

Catalunya inverteix més en R+D que països com Noruega, Portugal o Irlanda. En termes percentuals sobre el PIB, es situa al nivell de Xina, Holanda o Noruega. · Entre el 2000 i el 2009 la intensitat en R+D a Catalunya augmenta de forma accelerada, per sobre del creixement del PIB, acumulant increments de l'11% anual.

Generalitat de Catalunya

Anar a la capçalera del butlletí

:: España mejora su competitividad según el Foro Económico Mundial

Logotip MICINN

El informe "Competitividad global 2011-2012", publicado en septiembre por el Foro Económico Mundial (FEM), sitúa a España como el país desarrollado que más ha avanzado en el último año, ya que asciende de la posición 42 a la 36 en una lista de 142 estados encabezada por Suiza

Según este estudio, la fortaleza inversora en I+D, unida a la capacidad para innovar y un mejor uso de la tecnología de la información, han permitido que España recuperara las posiciones perdidas en los dos años anteriores

Ministerio de Ciencia e InnovaciónTambé us pot interessar

 • (Nova finestra) http://www.orbital40.com
 • (Nova finestra) http://www.gencat.cat/economia/ur/butlleti/recercat/83107688.html
 • (Nova finestra) http://www.leitat.org/castellano/
 • (Nova finestra) http://www.ca.globaltalentnews.com/
 • (Nova finestra) http://www.gencat.cat/economia/ur/pnri/
 • (Nova finestra) http://innovaciocompetitiva.com/
 • (Nova finestra) http://www.acc10.cat/acc10/cat/
 • (Nova finestra) http://www.terrassa.upc.edu/enews/
 • (Nova finestra) http://www.uab.es/uabdivulga/
 • (Nova finestra) http://www.acc10.cat/en/
 • (Nova finestra) http://www2.terrassa.cat/ajuntament/foment/index.htm
 • (Nova finestra) http://www.fci.cat
 • (Nova finestra) http://www.cambraterrassa.es/
 • (Nova finestra) http://www.bcn.cat/innova
 • (Nova finestra) http://www.parcaudiovisual.cat/?c=Contenidos&a=anuncio&cat=MTA=&sub=Mjg=&id=MTEx

Politica de Privacitat

Tota informació personal relacionada amb la subscripció al butlletí "Innovem, Terrassa!!!" és considerada estrictament confidencial.

Es pot fer ús de la informació publicada a aquest butlletí sempre i quan es citi la font de procedència.

Els signants de les notícies són els únics responsables d'assegurar-se que el material remès per a la seva inclusió en el butlletí compleix amb les lleis que en cada cas puguin ser d'aplicació. El titular del butlletí no serà responsable de qualsevol error, inexactitud o irregularitat que puguin contenir els continguts emesos pels col·laboradors.